• Басты
  • ДСМ Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде гигиеналық талаптарды сақтауға кеңес берді
21 Наурыз, 2017 10:02

ДСМ Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде гигиеналық талаптарды сақтауға кеңес берді

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде жаппай улануға жол бермеу үшін гигиеналық талаптарды сақтауға кеңес береді, деп хабарлады ДСМ баспасөз қызметі.

ДСМ  Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде гигиеналық талаптарды сақтауға кеңес берді | Strategy2050.kz

«Көктемнің келуімен қазақстандықтар дәстүрлі түрде үстелді алуан түрлі тағамдар ассортиментімен жабуға тырысады: көптеген ұлттық тағамдардан бастап салаттар және кремі бар кондитерлік бұйымдарға дейін толтырады, алайда, егер гигиена талаптары сақталмаса, онда мерекелік үстелде бас қосу  тамақтан улануға алып келуі мүмкін. Осыған байланысты, Наурыз мейрамын мерекелеу кезінде және осы мейраммен байланысты демалыс күндері улануға жол бермеу үшін гигиеналық талаптардың сақталуын тағыда еске сала отырып кеңес беремін» - деді бас мемлекеттік санитарлық дәрігер Жандарбек Бекшин.  

Атап айтқанда, тағамдарды дайындау кезінде мерекелік үстелге оларды сақтау мерзімдері мен тұтыну уақытын сақтау қажет, шикі және дайын тағамдардың бірге сақталуына жол бермеу керек, ал сапасына кішкене күдіктенген болсаңыз ол тағамды тұтынудан алып тастау қажет,  әсіресе, кешегі үстелден кейін қалған тағамдарды.

Сондай ақ, «Тауық етінен жасалған дайын тағамдар ең үлкен қауіп төндіреді, жұмыртқа қосылған тағамдар, майонезбен қаймақ қосылған салаттар, кремі бар кондитерлік өнімдер (торттар, тәтті нандар) – деп атап өтті Жандарбек Бекшин.

Әдетте мереке күндері қоғамдық тамақтандыру объектілері мен сауда орындары үлкен санды кулинарлық, сондай-ақ, кремді кондитерлік өнімдер дайындап пісіреді.

Осыған байланысты, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттардың болуына, оларды сақтау және  іске асыру шарттарына назар аудару қажет.

Сондай-ақ, Наурыз мейрамы күндерінде уланудың алдын алу мәселелеріне мейрамханалар, кафе және азық-түлік дүкендердің басшыларының көңіл бөлулеріне  назар аударамыз. Персонал жеке гигиена ережелерін сақтауы тиіс, медициналық тексеріп-қараудан өткен персоналдан жұмысқа жіберіледі.

"Мерекелік үстелге дайын тағамдарды алдын ала қойылмауын және олардың қажетті температуралық режиммен сақталуын қамтамасыз етуге кеңес береміз. Дайын тағамдардың сақталу уақытын бұзуға жол бермеңіз», - деді Жандарбек Бекшин.

 

ҰСЫНЫЛАДЫ
дерекнама 2050

ШОБ ЖІӨ көлемінің 50 пайызынан артығын өндіреді

Еңбек өнімділігі 126 мың долларға дейін көтеріледі 3-тен 6 жасқа дейінгі балаларды 100 пайыз мектепке дейінгі біліммен қамту

Қазақстан өз нарығын жаңа экологиялық стандарттарға сай келетін жанар-жағармаймен толықтай қамтамасыз етеді

Жалпы экспорт ішінде шикізат емес экспорттың көлемі екі есеге, 2040 жылы үш есеге артады

Әліпбиімізді латын қарпіне көшіру ісі басталады

Қазақстандықтардың 95 пайызы қазақ тілін меңгеруі тиіс

15 пайыз егістік алқаптарына суды үнемдеу технологиялары енгізіледі

Халықты ағын сумен қамту мәселесі шешіледі

Адам басына шаққандағы ЖІӨ көлемі 60 мың долларға көтеріледі

ҚР тұрғындарының үлесі халықтың 70 пайызын құрайды