• Басты
  • Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін лаборатория ашылады(ФОТО)
30 Қаңтар, 2016 18:36

Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін лаборатория ашылады(ФОТО)

Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін лаборатория ашылады. Бұл жөнінде академик Төрегелді Шармановпен кездесу барысында Ұлттық музей директоры Дархан Мыңбай айтты, деп хабарлайды Қазақстан РеспубликасыҰлттық музейінің ақпараттық имидждік қызметі.
Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын  зерттейтін лаборатория ашылады(ФОТО)

Ұлттық музейде ұйымдастырылған кездесу кезінде Қазақ тағамтану академиясының  президенті, академик Төрегелді Шарманов жылқы шаруашылығы мен қымыз өндірісіне ерекше мән береу керектігіне тоқталып өтті.

 «Бәріміздің мақсатымыз бір ол – қазақтың тарихын, ұлттық мәдениетін,  жан-жақты көрсету, насихаттау, таныстыру. Біз өзіміздің атадан балаға жалғасқан ұлттық тағамдарымыздың маңызын түсінуіміз қажет. Мәселен біз жылқының қасиетін, оның маңызы мен артықшылықтарын дұрыс түсінбей жүрміз. Жылқы жайлы не білеміз? Оның тек етін жеп, қымызын ішуді ғана білеміз. Бірақ бие сүтінен қаншама өнім жасап шығаруға болар еді, оны біз осы уақытқа дейін жүзеге асыра алмай келгенбіз. Қазір Қазақтың тағамтану академиясы бие сүтінен балмұздақ, шоколад, торт сияқты өнімдер өндіріп жатыр. Олар адам ағзасына пайдалы дәрумендерге бай. Біз қазір жылқыны тек қана сойып жеп жабайы түрде құртып жатырмыз. Қымыз адам денсаулығына өте пайдалы, ол адамның шаршауын ұмыттырып, көңіл-күйін  көтереді. Қымыздың құрамында адамға рахат сыйлайтын дәрумендер бар. Тіпті орыс жазушысы Лев Толстой әйелімен ренжіскен кезде апталап, қымыз ішіп жататын болған. Биенің сүті тері ауруларына ем. Кезінде қымызды көп ішетін қазақтардың арасында тері ауру аз болған», - деді Т.Шарманов.

Төрегелді Шармановпен кездесуге Қазақстан Республикасы Ұлттық музейінің ғылыми қызметкерлері мен ғалымдар, музей қызметкерлері қатысты. Академик ғылыми қызметкерлердің сұрақтарына жауап берді.

«Ұлттық музей қазақтың байырғы ұлттық тағамдарын зерттеп, оның пайдасы мен артықшылықтарын, халыққа түсіндіретін болады. Бұл іске Т.Шарманов басқаратын Қазақтың тағамтану академиясы кеңесші болатын болды» – деді Д.Мыңбай.

Айта өтейік, Ұлттық музейде ашылатын ұлттық тағамдарды зерттейтін лаборатория музей жанындағы «Халық қазынасы» ғылыми-зерттеу институтына қарасты болады. Жобаға қазіргі уақытта институт жетекшісі Ақан Оңғар басшылық етеді.

 

ҰСЫНЫЛАДЫ
Барлық жаңалықтар
дерекнама 2050

ШОБ ЖІӨ көлемінің 50 пайызынан артығын өндіреді

Еңбек өнімділігі 126 мың долларға дейін көтеріледі 3-тен 6 жасқа дейінгі балаларды 100 пайыз мектепке дейінгі біліммен қамту

Қазақстан өз нарығын жаңа экологиялық стандарттарға сай келетін жанар-жағармаймен толықтай қамтамасыз етеді

Жалпы экспорт ішінде шикізат емес экспорттың көлемі екі есеге, 2040 жылы үш есеге артады

Әліпбиімізді латын қарпіне көшіру ісі басталады

Қазақстандықтардың 95 пайызы қазақ тілін меңгеруі тиіс

15 пайыз егістік алқаптарына суды үнемдеу технологиялары енгізіледі

Халықты ағын сумен қамту мәселесі шешіледі

Адам басына шаққандағы ЖІӨ көлемі 60 мың долларға көтеріледі

ҚР тұрғындарының үлесі халықтың 70 пайызын құрайды